latinica  ћирилица
20/10/2021 |  22:01 | Аутор: ТАНЈУГ

САД и ЕУ појачавају ангажман на западном Балкану

Након недавног састанка државног секретара САД Ентони Блинкена и високог представника Европске уније Жозефа Бореља, Сједињене Државе и Европска унија сагласиле су се да додатно ојачају заједнички ангажман на западном Балкану у знак подршке напретку региона на европском путу, саопштио је данас амерички Стејт департмент.
Стејт департмент - Фото: АП
Стејт департментФото: АП

У саопштењу се, између осталог, истиче важност дијалога уз посредовање ЕУ, који је "кључни механизам за рјешавање свеобухватне нормализације односа између Србије и /самопроглашеног/ Косова".

- Након недавних недјеља напетости на сјеверу Косова, охрабрујемо обје стране да се ангажују у континуираној и одрживој деескалацији и избјегну акције које угрожавају стабилност. Поздрављамо и подржавамо напоре Косова у борби против корупције и организованог криминала и понављамо да је насиље над цивилима, новинарима, полицијом или другим властима неприхватљиво - наводи се у саопштењу објављеном на сајту Стејт департмента.

У саопштењу се такође наглашава пуна подршка процесу проширења ЕУ.

- Приступање ЕУ, које је приоритет за читав западни Балкан, помаже у консолидацији демократских институција, заштити основних права и унапређењу владавине права. Овај регион припада Европској унији. Ближа интеграција ће побољшати стабилност и допринијети просперитету људи у региону. У овом контексту, наглашавамо да би приступни преговори са Албанијом и Сјеверном Македонијом требало да почну без одлагања - наводи се у саопштењу.

Стејт департмент даље наводи да су Сједињене Државе и ЕУ уједињене у "чврстој подршци територијалном интегритету БиХ као и у заједничком раду на промоцији изборне и уставне реформе и одржавању функционалности њених институција".

- Озбиљно смо забринути због све веће реторике подјела у Бих. Позивамо све стране да поштују и штите државне институције, наставе конструктиван дијалог и предузму кораке за напредак на путу интеграције у ЕУ - укључујући и релевантне реформе. ЕУ и Сједињене Државе спремне су да олакшају ове кораке - наведено је у заједничкој објави, пренио је Глас Америке.

Позивају се и све политичке снаге у Црној Гори да раде заједно на очувању стратешке оријентације која одражава жељу грађана Црне Горе да постигну реформе неопходне како би њихове наде у будућност ЕУ постале стварност.