latinica  ћирилица
22/10/2021 |  19:43 | Аутор: СРНА

Словенија: Забринутост и због фалсификованих ковид потврда

Директор словеначког Института за јавно здравље Милан Крек изразио је данас у Љубљани забринутост због епидемиолошке ситуације у земљи, али и појаве неодговорне злоупотребе, односно фалсификовања ковид потврда.
Љубљана (фото: Roman Babakin / shutterstock.com) -
Љубљана (фото: Roman Babakin / shutterstock.com)

Крек каже да се Словенија убраја међу државе у ЕУ с најнижом стопом вакцинисаности, те да влада забринутост да ће се епидемиолошка ситуација додатно погоршати.

Он је на конференцији за новинаре говорио о тренутном стању у вези са епидемијом и могућем развоју четвртог таласа епидемије.

- Расте број заражених и хоспитализованих, пуне се јединице за интензивну његу, а репродукциони број ширења епидемије је 1,28, што нас све може довести у врло тешку ситуацију. Можда се морамо припремити за тежа времена ако се не будемо држали правила - оцијенио је Крек.

Он је апеловао да се вакцинишу сви који то још нису учинили, додавши да би без вакцина и прописаних епидемиолошких услова за путовања и активности /пребољели, вакцинисани, тестирани/ стање било још много теже него што јест, а осудио је оне који копирају туђе податке с ковид потврда.

- Имамо информације да се кју ар /QР/ кодови с ковид пропусница копирају и размјењују, што је неодговорно, неетично и за сваку осуду - каже Крек, додавши да би они који тако "заобилазе" правила могли и кривично одговарати.

Епидемиолог Матеја Логар, која води Владин стручни тим за ковид 19, упозорила је на озбиљност епидемиолошке ситуације и позвала на уздржаност и избјегавање већих окупљања и дружења идуће седмице, када долазе први школски празници.

Инфектолог Бојана Беовић оцијенила је да ће епидемија "вјероватно трајати још до прољећа", преносе медији.

Словеначка Влада саопштила је да је у посљедња 24 сата потврђено 1.965 нових случајева вируса корона, уз девет умрлих, а у болницама је 10 одсто више обољелих него прије седам дана.