latinica  ћирилица
23/10/2021 |  20:09 ⇒ 21:01 | Аутор: СРНА

Москва тражи заштиту за Руску канцеларију у Приштини

Русија је позвала Мисију УН на Косову и Метохији да гарантује безбједност запослених у канцеларији Русије у Приштини, рекла је Марија Захарова, портпаролка МИП Русије.
Марија Захарова (фото: @MID_RF) - Фото: Тwitter
Марија Захарова (фото: @MID_RF)Фото: Тwitter

- Позивамо Мисију УН на Косову и Метохији и међународне снаге на КиМ, да у складу са својим могућностима према резолуцији 1244, осигурају поуздану безбједност и неопходне услове за рад особља у Руској канцеларији у Приштини. Чекамо писане гаранције од администрације УН - саопштила је Захарова.

Она је рекла да акције Приштине против руских дипломата не имплицирају никакве посљедице по њихов правни статус, јер су они акредитовани код Мисије УН на КиМ и немају ништа са структурама самопроглашене "државе" - пренио је Спутњик.

- Надамо се да ће наши партнери детаљно проучити ово пркосно понашање косовских лидера - навела је Захарова.

Оцијенила је да поступци косовског руководства представљају "циљану провокацију" која је дио агресивне политике против Русије.

Предсједница тзв. Косова Вјоса Османи јуче је рекла да је "протјерала" двојицу руских дипломата из Приштине који су акредитовани код дипломатске мисије у Србији због њиховог наводног "штетног утицаја" у региону.