latinica  ћирилица
01/12/2021 |  15:01 ⇒ 16:04 | Аутор: РТРС

Москва прва у Европи на ранг листи иновација које помажу у борби против вируса корона

Москва је заузела прво мјесто међу европским градовима на ранг листи иновација које помажу у борби против вируса корона.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Москва је на трећем мјесту у свијету, иза само Њујорка и Сан Франциска, наводи се у истраживању.

Москва је препозната као први европски град на ранг листи иновација које помажу у изградњи отпорности на вирус корона.  Била је испред Лондона и Барселоне.

Руска престоница заузима треће место међу светским мегаградовима, послије Сан Франциска и Њујорка. Бостон и Лондон заокружују првих пет. 

Оцјену је саставила међународна истраживачка агенција StartupBlink.

Скоро 160 напредних рjешења која се користе у борби против ширења вируса корона помогла је Москви да постигне високе перформансе.

Међу њима су алгоритми за компјутерски вид засновани на вјештачкој интелигенцији. Ова техника је већ помогла радиолозима да анализирају више од три милиона студија.

Још једно иновативно рјешење је платформа у облаку која повезује пацијенте, лекаре, медицинске организације, осигуравајућа друштва, фармацеутску индустрију и веб странице.

Допринијели смо високим резултатима и технологијама које помажу у прилагођавању живота грађана током пандемије. Ријеч је о пројектима из области паметног туризма, е-трговине и логистике, као и рада на даљину и онлајн едукације.

Експерти агенције StartupBlink оцијенили су мјере предузете у Москви у погледу епидемиолошких показатеља и утицаја на економију.

Московско искуство

У борби против вируса корона , Москва је напустила екстреме.  Уложили су на превенцију, повећали број бесплатних експресних мјеста за тестирање и вакцинацију, патентирали онлајн програме и платформе за обуку и развили могућности телемедицине.

Током пандемије, московски здравствени систем је акумулирао довољно велику маргину сигурности, што омогућава да се рутинска и хитна помоћ не прекине чак ни у периодима врхунца инциденције вируса корона.

Главни град подржава предузећа давањем субвенција и подстицаја. Ове године око 25 хиљада малих и средњих предузећа искористило је мјере подршке.

Како се саставља рејтинг?

Рангирање је састављено на основу глобалне мапе иновативних рјешења за борбу против вируса корона и оцјењује око 100 водећих градова и 40 земаља свијета.  Глобална мапа је направљена у марту 2020. и током године јој је додато преко хиљаду рјешења.

Алгоритам рангирања узима у обзир број и врсту иновација које се користе у борби против вируса корона.  Пројекти који су прихваћени на разматрање морали су да задовоље три основна критеријума, укључујући иновативност, релевантност (одлука мора директно да одговори на изазове вируса корона) и кредибилитет. 

Додатни бодови се додјељују за одабране изванредне иницијативе. Све одлуке пролазе прелиминарну модерацију и бирају их стручњаци према критеријумима квалитета и поузданости информација.