latinica  ћирилица
01/12/2021 |  16:50 ⇒ 16:55 | Аутор: СРНА

"У Словенију из Хрватске и даље улазе илегални мигранти"

Словеначки министар унутрашњих послова Алеш Хојс изјавио је да подржавају улазак Хрватске у шенгенски простор, али је нагласио да у Словенију и даље долазе илегални мигранти из Хрватске.
Мигранти близу хрватске границе (фото:Radio Velika Kladuša) -
Мигранти близу хрватске границе (фото:Radio Velika Kladuša)

Коментаришући неке извјештаје невладиних организација да Словенија присилно враћа мигранте у Хрватску у супротности са међународним конвенцијама, Хојс је рекао да, према његовим сазнањима, словеначка полиција то никад није чинила, него је враћала у Хрватску илегалне мигранте на основу билатералног споразума о реадмисији.

- То је врло добро функционисало до прије мјесец, два, а ствари су се онда промијениле и примјећујемо да Хрвати на неки неформалан начин савјетују мигрантима да азил затраже у Словенији - истакао је Хојс.

Он је навео да је у посљедње двије године порастао број захтјева за азил које мигранти поднесу у Словенији, иако је у односу на раније мање тих улазака.

Словеначка полиција је, како се наводи, за десет мјесеци ове године зауставила око 8.000 миграната, што је мање него лани.

Хојс је навео да ће се, и послије уласка Хрватске у шенгенски простор, на граници задржати постављене баријере и спроводити сличне контроле које сада на граници са Словенијом спроводи Аустрија, преносе хрватски медији.